Nowe forum phpBB3

Informacje dotyczące działania portalu i forum, propozycje i sugestie zmian, sprawy techniczne, zauważone błędy.
Awatar użytkownika
Busol
Admin
Posty: 9624
Rejestracja: 21 kwie 2004, o 01:42
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: Busol » 28 gru 2009, o 15:51

kol. bronx zwrócił uwagę, że linki nie otwierają sie jako _blank w nowym oknie.
Czy mozna jakos temu zaradzić ?
Zapraszam na TrocheInaczej.pl.
"Niemcy kiedyś byli źli, a teraz są dobrzy. Ktoś mi tak opowiadał". Franek Bis.
Awatar użytkownika
keson
Admin
Posty: 844
Rejestracja: 12 maja 2004, o 10:21
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: keson » 28 gru 2009, o 18:46

Busol pisze:kol. bronx zwrócił uwagę, że linki nie otwierają sie jako _blank w nowym oknie.
Czy mozna jakos temu zaradzić ?
to znaczy?
maja sie otwierac? wszystkie? czy tylko oznaczone jakims tagiem?
bo jezeli tak sie otwieraja, to jest to standardowe zachowanie kazdego odnosnika.
Awatar użytkownika
keson
Admin
Posty: 844
Rejestracja: 12 maja 2004, o 10:21
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: keson » 28 gru 2009, o 18:49

Busol pisze:Użytkownik Bogusław zgłasza problem z zalogowaniem się na nowym forum:

Podałeś/aś nieprawidłową nazwę użytkownika. Sprawdź ją i spróbuj ponownie
to zgloszenie gdzies mi sie zapodzialo, prosze o sprawdzenie tego bledu
Awatar użytkownika
Busol
Admin
Posty: 9624
Rejestracja: 21 kwie 2004, o 01:42
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: Busol » 28 gru 2009, o 19:36

keson pisze:bo jezeli tak sie otwieraja, to jest to standardowe zachowanie kazdego odnosnika.
tak sie otwierają w bb2 otwierały sie w nowym oknie...
pytanie czy mozna ustawic jak wtedy ew w nowej karcie...
Zapraszam na TrocheInaczej.pl.
"Niemcy kiedyś byli źli, a teraz są dobrzy. Ktoś mi tak opowiadał". Franek Bis.
Awatar użytkownika
keson
Admin
Posty: 844
Rejestracja: 12 maja 2004, o 10:21
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: keson » 28 gru 2009, o 20:17

Busol pisze:
keson pisze:bo jezeli tak sie otwieraja, to jest to standardowe zachowanie kazdego odnosnika.
tak sie otwierają w bb2 otwierały sie w nowym oknie...
pytanie czy mozna ustawic jak wtedy ew w nowej karcie...
http://www.phpbb.com/kb/article/links-o ... w-windows/
Awatar użytkownika
Busol
Admin
Posty: 9624
Rejestracja: 21 kwie 2004, o 01:42
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: Busol » 28 gru 2009, o 20:50

keson pisze:
Busol pisze:
keson pisze:bo jezeli tak sie otwieraja, to jest to standardowe zachowanie kazdego odnosnika.
tak sie otwierają w bb2 otwierały sie w nowym oknie...
pytanie czy mozna ustawic jak wtedy ew w nowej karcie...
http://www.phpbb.com/kb/article/links-o ... w-windows/
Kliknąłęm i otworzyło się w tym samym oknie :)
Mam sobi sam zmodyfikować ?
Zapraszam na TrocheInaczej.pl.
"Niemcy kiedyś byli źli, a teraz są dobrzy. Ktoś mi tak opowiadał". Franek Bis.
Awatar użytkownika
Torney
Posty: 8630
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 13:57

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: Torney » 28 gru 2009, o 21:01

bronx mi za friko taki bajer w myszce zainstalował i śmiga bez awarii.
Załączniki
klik.jpg
Erich-Falkenwaldergesellschaft
Awatar użytkownika
Słoń_77
Posty: 1189
Rejestracja: 27 sie 2005, o 13:48
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: Słoń_77 » 28 gru 2009, o 22:05

Torney pisze:bronx mi za friko taki bajer w myszce zainstalował i śmiga bez awarii.
W FF to przecież standard :roll:
Motylem byłem lecz utyłem :P POLAK
Awatar użytkownika
Torney
Posty: 8630
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 13:57

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: Torney » 28 gru 2009, o 22:09

Słoń_77 pisze:
Torney pisze:bronx mi za friko taki bajer w myszce zainstalował i śmiga bez awarii.
W FF to przecież standard :roll:
To był test z serii "Czy jesteś zrozumiały bez uśmieszków?".
Erich-Falkenwaldergesellschaft
Awatar użytkownika
Busol
Admin
Posty: 9624
Rejestracja: 21 kwie 2004, o 01:42
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: Busol » 28 gru 2009, o 22:31

Torney pisze:bronx mi za friko taki bajer w myszce zainstalował i śmiga bez awarii.
ten bajer to pisali moi młodsi koledzy w pracy kiedy bronx mówił na szafe "fafa" :)

Umiem tak otwierac ale pytalem o cos innego...
Zapraszam na TrocheInaczej.pl.
"Niemcy kiedyś byli źli, a teraz są dobrzy. Ktoś mi tak opowiadał". Franek Bis.
Awatar użytkownika
bronx
Posty: 802
Rejestracja: 5 sty 2005, o 00:56
Lokalizacja: Neustettin
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: bronx » 28 gru 2009, o 23:03

heh ubawiłem się :) za parę ReichsMark mogę też zainstalować skrót na pulpicie do google :D :D :D (daje parę emotek, żeby nie było)

ale nie o umiejętnościach bronxowych tu mowa... teraz taka moda w internecie że linki się mają otwierać w tym samym oknie, chociaż dla mnie to jest tez irytujące jak mam wybierać z menu otwórz na nowej karcie zamiast po prostu kliknąć w line. Do phpbb3 jest na to mod, instalowałem go u siebie, ale ma ten minus, że działa tylko na nowo wpisane posty, dotychczasowe będą się otwierać jak teraz. No chyba, że do tej pory wymyślono już jakiś lepszy co obejmie wszystkie.
[url=http://www.szczecinek.org][img]http://www.szczecinek.org/HotLink/gruss_aus1.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
keson
Admin
Posty: 844
Rejestracja: 12 maja 2004, o 10:21
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: keson » 28 gru 2009, o 23:17

bronx pisze:Do phpbb3 jest na to mod, instalowałem go u siebie, ale ma ten minus, że działa tylko na nowo wpisane posty, dotychczasowe będą się otwierać jak teraz. No chyba, że do tej pory wymyślono już jakiś lepszy co obejmie wszystkie.
masz pare postow wczesniej linke
Busol pisze:
Torney pisze:bronx mi za friko taki bajer w myszce zainstalował i śmiga bez awarii.
ten bajer to pisali moi młodsi koledzy w pracy kiedy bronx mówił na szafe "fafa" :)

Umiem tak otwierac ale pytalem o cos innego...
MSPANC
Microsoft Gold Certified Partner :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
bronx
Posty: 802
Rejestracja: 5 sty 2005, o 00:56
Lokalizacja: Neustettin
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: bronx » 29 gru 2009, o 10:27

w którymś miejscu musi być chyba źle wpisana ścieżka do miejsca instalacji skryptu forum, bo przy logowaniu się, po raz pierwszy na danym komputerze po informacji że zalogowałeś się poprawnie, przenosi mnie do nieistniejącego miejsca. np.:

Kod: Zaznacz cały

http://sedina.pl/phpBB3/phpBB3?sid=a4c9ff5a532ade75048b92162b5038ff
wywala białą strone z:

Kod: Zaznacz cały

404 Not Found
The request /phpBB3/phpBB3 was not found on this server.
później po wycofaniu strony wstecz i odśnieżeniu strony wszystko wchodzi jak trzeba, wylogowanie i logowanie działa. Miałem tak jak po raz pierwszy wchodziłem na jednym kompie z pracy, teraz z domu też na jednym kompie który był jeszcze dziewiczy jeżeli chodzi o logowanie się na nowe forum sediny.
[url=http://www.szczecinek.org][img]http://www.szczecinek.org/HotLink/gruss_aus1.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
keson
Admin
Posty: 844
Rejestracja: 12 maja 2004, o 10:21
Kontakt:

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: keson » 29 gru 2009, o 10:43

bronx pisze:w którymś miejscu musi być chyba źle wpisana ścieżka do miejsca instalacji skryptu forum, bo przy logowaniu się, po raz pierwszy na danym komputerze po informacji że zalogowałeś się poprawnie, przenosi mnie do nieistniejącego miejsca. np.:

Kod: Zaznacz cały

http://sedina.pl/phpBB3/phpBB3?sid=a4c9ff5a532ade75048b92162b5038ff
wywala białą strone z:

Kod: Zaznacz cały

404 Not Found
The request /phpBB3/phpBB3 was not found on this server.
później po wycofaniu strony wstecz i odśnieżeniu strony wszystko wchodzi jak trzeba, wylogowanie i logowanie działa. Miałem tak jak po raz pierwszy wchodziłem na jednym kompie z pracy, teraz z domu też na jednym kompie który był jeszcze dziewiczy jeżeli chodzi o logowanie się na nowe forum sediny.
w pewnym momencie blednie pisalo domene strony w cookies, tzn. wpisywalo domene tesotowa, na ktorej pierwotnie bylo testowane forum. problem raczej nie powinien sie juz powtarzac. jezeli bedzie, usun ciastka, sprawdz i daj znac.
Baresel
Posty: 35
Rejestracja: 21 sty 2009, o 11:12

Re: Nowe forum phpBB3

Postautor: Baresel » 29 gru 2009, o 13:43

Mała uwaga:

Kiedy jesteśmy na forum, kliknięcie w logo na górze po lewej powinno przenosić
na sedina.pl, a nie na sedina.pl/phpBB3/index.php

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości

cron