Jak wiadomo wkrótce rozpocznie się wykop na Struga! P
Szczególnie strumyk
Co to jest "Mapa Reymanna" ?? Też teraz się natknąłem na taki sam przebieg z odgałęzieniem do Altdamm ale to chyba droga a nie strumyk ?? Chyba jednak Rudzianka łączyła się z Chojnówką-Muhlenbach ale mogły być też 2 trakty, wszak Rothpfuhl był wyrobiskiem...Bogus pisze:Ta Rudzianka też i mnie zastanawia od jakiego czasu. Na większości starych map, jakie widziałem, wpadała po prostu do Röthpfuhl (Rubinowego Stawu) i dalej jak kamień w wodę – nie widać dalszego biegu.
Na dokładniejszych, i nieco starszych niemieckich mapach pokazano jakiś odpływ ze stawu w stronę Dąbia ale zaraz ślad się urywa i dalej nie wiadomo, gdzie strumyk płynie z wolna.
Więc też tej zagadki nie jestem w stanie rozwiązać.
Ale, żeby jeszcze trochę zagmatwać sprawę Rudzianki, załączam fragment XIX-wiecznej mapy, gdzie widać wyraźnie, że strumyk uchodzi do pobliskiej Chojnówki, zapewne po minięciu Wilhelmsmühle.
Tu mamy odpowiedź: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mapy_ReymannaPKa pisze: Co to jest "Mapa Reymanna" ?? ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość