Nie tylko. Było już na SSC w zeszłym tygodniuPKa pisze:Tylko na http://www.sedina.pl !!!

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... t&page=165
Nie tylko. Było już na SSC w zeszłym tygodniuPKa pisze:Tylko na http://www.sedina.pl !!!
Co do przedwojennej lokalizacji obecnej CR "Dąbska". Zakład znajduje się na styku Hökendorfu i Rosengarten, poniżej mapka: Domy po południowej stronie obecnej ulicy Dąbskiej (vis-à-vis późniejszego zakładu) to już chyba Rosengarten. Ciężko mi jednoznacznie stwierdzić, gdzie zaliczyć "pusty" wówczas obszar, na którym później powstał zakład.PKa pisze:i jeszcze uściślenie nt.lokalizacji CR Dąbska - to dawne Klęskowo, akurat przy jego granicy, chyba nawet teraz nie należy do Kijewa!
Niestety, nie znam dokładnej daty. Mogę jedynie zawęzić krąg poszukiwań. Mam w domu kilka opracowań na temat powojennych nazw ulic, zatem teoretycznie powinno być w nich "niby" wszystko, ale autorzy analizując uchwały władz (MRN) pominęli kwestię Struga.PKa pisze:I jeszcze mam prośbę do Stau w oczekiwaniu na rewanż, kiedy nadano nazwę ul.A.Struga ??!!
Warto zajrzeć do tej dyskusji - viewtopic.php?f=29&t=13259&p=132353&hil ... ga#p132353. Ciekawa fotka z 1977 roku ulicy Hangarowej i inne informacje.Schulz pisze:Od siebie dodam, że będąc bardzo, bardzo młodym..., też jeździłem autobusem z rodzicami na przełomie lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych ulicą Struga do Pyrzyc (mieszkałem tam w latach 1947-1952). W pamięci mam przejazd pod wiaduktem kolejowym i betonową lub asfaltową szosą, która, jak to widzę dzisiaj na planie z 1967, nazywała się ulicą A. Struga. Na poboczach, za wiaduktem rosły łany zboża, a dalej widać było jakieś zabudowania, pewnie opłotki Klęskowa. Niestety nie pamiętam dokładnie, jak to wyglądało po minięciu mostu na Regalicy. Na pewno autobus skręcał w kierunku na Zdroje i jechał prawą jezdnią koło stacji benzynowej, ale przejazdu Hangarową nie kojarzę.
OK - jak natrafisz na bardziej precyzyjny "trop" daj znać. Ja też jeszcze poszukam!PKa pisze:Dziękuję za odpowiedź w sprawie nazwy A.Struga - widzę że będę musiał jednak wziąć sprawę w swoje ręce!
Ja z kolei zamieszczam poniżej rzeczywisty zasięg CR "Dąbska", żeby "uściślić" nasze krzyżyki:PKa pisze:Zamieszczam fragment mapki, na zielono poszczególne powiaty i krzyżykiem czerwonym lokalizacja CRD - uliczka na której jest teraz ciepłownia to dawna S.Jachowicza, po której jako pamiątka nazwę ma przystanek autobusowy.
Znalazłem informację, z której wynika, że "jakiś" rozkład jednak po wojnie był:PKa pisze:Prawie na pewno nie było nawet przez krótki okres oficjalnego pasażerskiego rozkładu jazdy po latach '40!
Swoją drogą z tej informacji wynika, iż zaraz po 1945 roku pociągi jadące z Sobieradza nie kończyły swojego biegu na stacji Szczecin Lotnisko (wówczas Szczecin Czanowo), tylko w Dąbiu (Szczecin Dąb).-Thomae-Fritzen- pisze:Pociągi zmierzające do Finkenwalde, zatrzymywały się na następujących stacjach na terenie obecnego Szczecina (za rozkładem z 1942 r oraz polskim z 1946 r.) :
- Kellerbecker Muehle / Kłobuk
- Muehlenbeck / Wrzosy
- Hohenkrug-Buchholz / Wyszomierz-Brudz.
- Henningsholm / Oleszna
- Koenigsweg / Urok
- Hokendorf / Klęskowo
- Brunner Str. / Zdroje Wschód
- Finkenwalde / Szczecin Czanowo
W polskim rozkładzie z 1946 r. od Czanowa pociąg jedzie jeszcze 3 km i kończy bieg na stacji Szczecin Dąb. Piszę, bo ktoś pytał o "nawrotkę". W Czanowie pociąg wg rozkładu stał na tyle długo (dodane do czasu odjazu jakieś pół godziny), że można śmiało podejrzewać, że był tam odwracany.
-----------------------Jsz pisze:Budowę nowej linii kolejowej na trasie Dąbie - Szczecin tzw. Guterumgehungsbahn (towarowa linia obwodowa) rozpoczęto 21 Marca 1923 (Erste Spatenstich) w okolicach wsi Ustowo, a ukończono w 1933. (budowana równolegle z Autostradą Poznańską). Założeniem tej linii było odciążenie Stacji Sz. Główny od ruchu towarowego. Na tej nowej trasie w dniu 15 maja 1936 otwarto 2 przystanki: Buchheide (Szczecin Zdroje) oraz Bad Jungfernberg (Szczecin Dziewoklicz).
Krzyżowała się ona linią lokalną Finkenwalde-Neumark i właśnie na Jaśminowej wybudowano betonowy wiadukt.
Tak naprawdę są/były 3 stacje kolejowe Szczecin Zdroje:
1. Finkenwalde -rejon BP
2. Buchheide = Szczecin Zdroje na ul. Letniskowej (do lat '70)
3. Szczecin Zdroje na Walecznych (nowa stacja od lat '70)
Nie śmiejmy się z ewentualnych błędów innych - tylko prostujmy nieścisłości. Ja także w dostępnych mi źródłach znajduję tę informację - 1879 rok (choć słabo znam prawobrzeże i historiografię tego obszaru Szczecina). Mogę odnieść się natomiast do innych informacji z podanego przez Ciebie linku:PKa pisze: data powstania dworca w Finkenwalde w ichnim leksykonie w/g Slazmi to 1879)
Niekoniecznie! Wspominałem już o tym, że na zdjęciu satelitarnym bardzo wyraźnie widać ślad innego łącznika:Stau pisze: Ze Szczecina Lotnisko rozpoczynał swój bieg pociąg jadący w stronę Sobieradza. Natomiast zdaje się, że przez cały czas pociągi poruszające się z Dąbia nie mogły "wjechać" na tę "sobieradzką" linię w "prosty" sposób. Południowa linia z Dąbia w stronę Regalicy przecinała się z "sobieradzką" prostopadle (wiadukt). Północna również nie miała bezpośredniego połączenia. W Szczecinie Lotnisku dopiero osobne tory prowadziły w stronę Sobieradza. Ludzie musieli się przesiadać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość