Kwestia istnienia mostu na Regaliczce wydaje mi się zbyt zagadkowa. Natrafiłem dawno temu na informację, że został on rozebrany w 1935 r. że względu na zły stan przyczółków i zastąpiony groblą, na której ułożono jezdnię i torowisko tramwajowe. Podobny los (znaczy - rozbiórka), był - (ale to tylko mój wniosek) - udziałem splotu siedmiu mostów kolejowych, leżących nieopodal, na równie niestabilnym, bagiennym gruncie. Brak mostu na Regaliczce potwierdza moim zdaniem plan z 1936 r., będący w zasobach biblioteki Sedina.plSchulz pisze: I tu przyznaję, pamięć co do mostu na kanale przy elektrowni mnie zawiodła - Zaremba twierdzi, że go zasypano. I tak pewnie było, co nie znaczy, że nie było mostu na Regaliczce, bo ja pamiętam, iż na odcinku Gdańskiej do basenu jeden był. Czyli cztery mosty na trasie Dworcowa-rzeka Regalica, z tego trzy z przejazdem dla tramwajów.
Ad. 1. Na ówczesnym placu Lenina było wyłącznie skrzyżowanie torów.Old Szczecin pisze:
1. Układ torów na pl. Szarych Szeregów (d. Sprzymierzonych lub Lenina) w okresie do 1973 r.
2. Kiedyś tory tramwajowe ułożone były na jezdni (tak było na al. Piastów i b. al. Buczka (dziś Piłsudskiego)
Mało, kto już pamięta, że w latach 50-tych tramwaje jeździły po obrzeżu pl. Grunwaldzkiego. Kiedy przeniesiono je na środek placu??
(Wzbudziło to niepokój rodziców o bezpieczeństwo dzieci bawiących się na Placu [przekaz rodzinny])
Bardzo poszukuję fotografii z tymi torami po łuku wokół Placu !
3. Ale wracając do mojego podstawowego pytania - bardzo przepraszam, ale w dalszym ciągu nie rozumiem jak obracano tramwaje JEDNOKIERUNKOWE w Zajezdni Pogodno, w czasach, kiedy tam nie było ani trójkąta torowego, ani „pętli” objazdowej.
4. Bardzo proszę o informację - ile osób liczyło maksymalne zatrudnienie w Zajezdni Pogodno ? To nie jest tylko historia tramwajów - tylko ważna historia Szczecina!
No to upadła kolejna, ładna "miejska legenda" (którą znałem również z przekazów rodzinnych) Ale to tak jest, wiele z "miejskich legend"., wielokrotnie powtarzanych, jest fałszywych.mirekjot pisze:...ponieważ tory położono w poprzek placu jeszcze "za Niemca". Tu foto z początku lat 50.
Byłem, widziałem. Warto było.mirekjot pisze:Dla zainteresowanych:
http://zamek.szczecin.pl/kalendarz.php?id=4102
Też byłem - dołączam do wyrazów uznaniaBogus pisze:Byłem, widziałem. Warto było.mirekjot pisze:Dla zainteresowanych:
http://zamek.szczecin.pl/kalendarz.php?id=4102
Wyrazy uznania dla Prowadzącego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość