Mało, że paprykarz przeniesli do Tczewa, to jeszcze Tczew do GB - jak wynika z tego linku.Lazi pisze:Tczew jest tu: http://tinyurl.com/yscjue (na południe od Gdańska przy Malborku). Nasz paprykarz to już chyba od kilkunastu lat u nas nie jest robiony.
Wygląda na to że nasz paprykarz podzieli los-śledża po japońsku,japońcom się oczęta prostowały gdy słyszeli o czymś takim,albo karp po grecku czy inna fasolka po bretońsku-też wzbudzała spory szok u miejscowych.Piotrek pisze:Właściwie żaden, bo nie są produkowane w Szczecinie i nie powstają w Gryfie.silver_archeo pisze:O ile sie nie myle to obecnie na rynku jest kilka PAPRYKARZY SZ. Ale który jest ten prawdzwy?
Akurat Giżycko to rybne miasto (ryby słodkowodne) - chyba jeszcze wszystkich okolicznych jezior nie biozdegradowali.antoni pisze:Teraz my będziemy "szamali"paprykarz szczeciński z Giżycka albo z innego rybnego miasta
Tak, to prawda, że fasolka po bretońsku nie jest znana Bretończykom, ryba po grecku Grekom, a śledź po japońsku Japończykom. Dania te po prostu nie występują w kuchni tych krajów, a nazwy potraw wymyślono w Polsce .antoni pisze:Wygląda na to że nasz paprykarz podzieli los-śledża po japońsku,japońcom się oczęta prostowały gdy słyszeli o czymś takim,albo karp po grecku czy inna fasolka po bretońsku-też wzbudzała spory szok u miejscowych.Piotrek pisze:Właściwie żaden, bo nie są produkowane w Szczecinie i nie powstają w Gryfie.silver_archeo pisze:O ile sie nie myle to obecnie na rynku jest kilka PAPRYKARZY SZ. Ale który jest ten prawdzwy?
Teraz my będziemy "szamali"paprykarz szczeciński z Giżycka albo z innego rybnego miasta
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 90 gości