film ten krêcono w 1962 r. Scena z pobieraniem wody ze studni krêcona by³a przy platanie vis a vis teatru Kana.Dobudowano do budynków atrapê ruin.A sama pompa sta³a poni¿ej platana.To widzia³em osobi¶cie.W rolach drugoplanowych grali Andrzej May" Rodzina Po³anieckich", Aleksander Sewruk"radziecki genera³ z "Czterech PANCERNYCH...".W epizodach Zdzias³aw Maklakiewicz i ch³opiec co gra³ Marka Piegusa.¦miesznie wygl±da³y, dla Szczecinian ujêcia robione na Wa³ach Chrobrego, gdy g³owna postaæ ,grana przez aktora scen wroc³awskich, wieziona by³a przez cinkciarza Maklakiewicza. Pomnik Centaura widoczny by³ a to z lewa ,od strany kierowcy ,a to z prawa od strany pasa¿era.Ale to taka licencja poetica.Anonymous pisze:Jeszcze chyba "Rachunek sumienia" krecony na dworcu turzynskim i Walach ale to byly chyba pozne lata piecdziesiate...
Film ,o którym mowa to SKARGA re¿. Wojcik w roli g³ownej Magdalena Wójcik.Tematyka dotyczy³a strajku i rozruchów ulicznych w Szczecinie w roku 1970/ grudzieñ/.Sceny by³y krêcone te¿ na ul.Mariackiej.By³ czo³g t-55, uaz 69 i uciekaj±ca przed nim pani Wójcik, któr± /kilka razy/gania³ m±¿ re¿yser. Ponoæ film powsta³ na pro¶bê dzia³acza opozycyjnego W±do³owskiego.Anonymous pisze:Pamiêtam jeszcze z podstawówki, ¿e ko³o mojej szko³y (nr 46 na Felczaka) na Wojska Polskiego krêcili jaki¶ film. najpierw przez kilka dni na wojska polskiego stal tramwaj, w ktorym sie bawilismy. gdy nadszedl dzien krecenia filmu, tramwaj przewrócono i podpalono. zfilmowano m. in. czolg ktory w ten lezacy wagon uderza. byl tez jakies przejezdzajacy stary samochod (warszawa??? nie pamietam). staly tez skoty z zolniezami. bylo to powyzej 10 lat temu, a pamiec mam raczej slaba to moglem cos zmyslic hehe, ale cos takiego mialo miejsce. moze ktos wie jaki ma tytul ten film?
3.Filmy na Zamenhoffa to Komuna Paryska 1974 r. oraz Alicja w krainie czarów chyba 1979 r.W epizodach znani i popularni wtedy aktorzy polscy.Jak to w kooprodukcjach bywa³o.Busol pisze:Pomijam "M³ode Wilki" - choæ te¿ tam widaæ ciekawe rzeczy czy s³ychaæ sygna³ Polskiego Radia Szczecin którego ju¿ dzi¶ w radio nie s³ychaæ...
Czy pamiêtacie tytu³y - mo¿e warto do nich dotrzeæ ?
1. Alicja (?) - jaki¶ polsko belgijsko duñsko co¶ krêcony na pl. zamenchofa w Duecie które to okolice mia³y imitowaæ jaki¶ fragment Pary¿a (?). Co¶ ko³o pocz±tku lat 80.
imdb.com wskazuje na kilka takich filmów, ale o który chodzi ?
2. Widzia³em w TVP jaki¶ szwedzki (?) film o marynarzach (?) gdzie s± ciekawe ujêcia monopolowego (!!! - tak tak) z rogu ¦wiatowida i Strza³owskiej i inne takie kwiatki - tez lata 80 - nie pamiêtam tytu³u...[/url]
Świetnym, mam wszystkie nagrane na wideo. Jak je zgram na DVD, co niedługo nastąpi, to będę mógł pożyczyć.Bundyman
PostWysłany: 24 Mar 2006 - 15:16
to prawda.Pogranicze jest naprawde dorym serialem.Dziwne ze kolo 2 lat temu dopiero go zobaczylem pierwszy raz.Innym - polecam.
tomdocent pisze:A film Moja Angelika ? i piękny most na Wyspę Jaskólczą? w scenie gdzie karmiła łabędzie? widziałem osobiście jak je naganiali (wabili)
Film powstał w 1956 r. ,a premiera miała miejsce we wrzęśniu 1957 r.gustloff pisze:Czy ktoś kojarzy (pamięta?) film "Wraki" zrealizowany według powieści Janusza Meissnera?? Część zdjęć plenerowych do filmu kręconych było w porcie szczecińskim. W filmie grali między innymi Urszula Modrzyńska i Zbigniew Cybulski.
Niestety nie pamiętam z którego roku jest to film
W takim razie wychodzi na to, że zapomniano wspomnieć o Szczecinie:( Nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz.Film powstał w 1956 r. ,a premiera miała miejsce we wrzęśniu 1957 r.
Jednak z informacji wynika,że plenery kręcono w porcie gdyńskim, nie ma wzmianki o kręceniu czegoś w porcie szczecińskim, chyba że było to wtedy tajne.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość